Ontdek de échte oorzaak achter je fysieke pijn.
In het verleden hebben we soms pijnlijke emoties bewust proberen te vermijden door ze weg te stoppen in ons onderbewuste. Het onderdrukken van deze negatieve emoties zorgt echter voor spanning en stress in ons lichaam, wat resulteert in een voortdurende staat van paraatheid in ons zenuwstelsel, vergelijkbaar met de vecht- of vluchtmodus. De lichamelijke of emotionele klachten die we ervaren, zijn in feite symptomen van deze onderliggende oorzaak. Ons brein speelt hierin een cruciale rol.
Fysieke pijn en verschillende symptomen fungeren vaak als een strategie voor afleiding. Omdat we vaak veel emotionele spanning in ons lichaam hebben vastgehouden, gebruikt ons brein deze pijn als een manier om te ontsnappen aan de emotionele pijn die we liever vermijden of niet kunnen verwerken. Ons brein geeft soms zelfs de voorkeur aan lichamelijke klachten boven het confronteren van deze innerlijke emotionele pijn.
In het geval van bijvoorbeeld langdurige schouder-rug-nek-heup en bekkenklachten heeft het laten maken van een echo, röntgenfoto of scan doorgaans weinig zin. Het blijkt namelijk dat sommige mensen ernstige klachten ervaren terwijl beeldvormende onderzoeken geen opvallende afwijkingen aantonen. Aan de andere kant zijn er mensen die vrijwel geen klachten hebben, maar waarop foto's of scans wel degelijk afwijkingen tonen. Dit onderstreept het feit dat er niet altijd een directe correlatie is tussen klachten en waargenomen afwijkingen op medische beelden.
Hoe kunnen we de overgang maken van spanning naar ontspanning? De sleutel ligt in het herprogrammeren van ons brein: het loslaten van oude, belemmerende overtuigingen en het integreren van nieuwe kennis en denkpatronen.