De Waarheid Over Aanhoudende Rugpijn – Waarom Je Niet Kapot Bent, Maar Wel Gevangen
Aanhoudende Rugpijn uitgelegd
Wyco De Vries
Aanhoudende Rugpijn uitgelegd
03/25/2025
3 min
0

De Waarheid Over Aanhoudende Rugpijn

03/25/2025
3 min
0

De Waarheid Over Rugpijn – Waarom Je Niet Kapot Bent, Maar Wel Gevangen

De medische wereld heeft een probleem. Al decennialang wordt rugpijn behandeld alsof het een fysiek defect is. MRI-scans, fysiotherapie, injecties, operaties – allemaal gericht op een ‘beschadigd’ lichaam. Maar wat als al die behandelingen niet werken omdat je lichaam helemaal niet kapot is?

Wat als je rugpijn eigenlijk een misleidend signaal is – een afleiding gecreëerd door je brein?

De pijn die blijft terugkomen

Misschien heb je dit al meegemaakt: je probeert een nieuwe behandeling, voelt even verbetering, maar de pijn keert uiteindelijk terug. Of nog erger: na een operatie wordt de pijn nóg heviger. Waarom? Omdat rugpijn vaak niet wordt veroorzaakt door een fysiek probleem, maar door iets dat veel dieper zit.

Dr. John Sarno, een pionier op dit gebied, ontdekte dat de meeste aanhoudende, terugkerende en chronische rugpijn het gevolg is van (onbewust) onderdrukte emoties – boosheid, angst, stress, frustratie. Wanneer je lichaam (onbewust) onder spanning staat en je geest deze emoties niet verwerkt, zoekt je brein een uitweg. Het creëert een fysiek probleem om je af te leiden van de werkelijke oorzaak. En wat is er sociaal meer geaccepteerd dan rugpijn?

Je kunt namelijk wel tegen je omgeving zeggen dat je niet kunt werken of kunt sporten vanwege rugpijn. Maar zou je hetzelfde zeggen als je je bewust zou zijn dat je gewoon ‘bang’ was of overweldigd door emoties? Waarschijnlijk niet.

De illusie van de medische wereld

De medische wereld is geobsedeerd door fysieke verklaringen. Als een scan een kleine afwijking toont, wordt dat direct als de oorzaak aangewezen. Hernia’s, versleten schijven, een ‘scheef’ bekken – allemaal diagnoses die bij miljoenen mensen worden gesteld. Maar hier is de schokkende waarheid: dezelfde afwijkingen worden ook gevonden bij mensen zonder pijn.

Dus waarom krijgt de ene persoon met een hernia wél pijn en de andere niet? Omdat de fysieke afwijking niet de oorzaak is. Het is een toevallige bijzaak.

Wat nog erger is: veel artsen en specialisten weten dit, maar ze durven niet ‘niets’ te doen. Ze voelen de druk om diagnoses te stellen en behandelingen voor te schrijven. Dit leidt tot onnodige operaties, pijnstillers en langdurige therapieën – terwijl het echte probleem nooit wordt aangepakt.

Waarom mensen niet genezen

Veel mensen blijven hangen in de medische molen omdat ze ergens diep vanbinnen geloven dat hun lichaam écht kapot is. Ze blijven wachten op de ‘juiste behandeling’ en geven artsen en therapeute de volledige controle over hun lichaam. Maar de waarheid is simpel: genezing is afhankelijk van wat jij gelooft.

Als je overtuigd bent dat je rug ‘stuk’ is, zal je lichaam zich daarnaar gedragen. Als je gelooft dat een operatie nodig is om te genezen, zul je na een operatie misschien tijdelijk verbetering voelen – puur door de placebo-reactie. Maar uiteindelijk komt de pijn terug, of verplaatst zich naar een ander deel van je lichaam.

Mensen die wél genezen, zijn degenen die durven te accepteren dat hun pijn geen fysieke oorsprong heeft. Die begrijpen dat hun brein de pijn creëert als bescherming tegen diepere, ongemakkelijke emoties. Zodra ze stoppen met het zoeken naar een fysieke oorzaak en beginnen met het aanpakken van de werkelijke (vaak nog onbewuste) emotionele stress, verdwijnt de pijn.

Wil je meer verdieping en informatie over dit onderwerp? Download hier het E-book

De gevaarlijke rol van diagnoses

Een van de grootste valkuilen in de medische wereld is hoe diagnoses worden gegeven. Ziekten als fibromyalgie, carpaal tunnel syndroom, piriformis syndroom en andere ‘mysteriepijnen’ zijn vaak niet meer dan verzameltermen voor symptomen zonder duidelijke oorzaak.

Mensen krijgen te horen dat ze ‘ermee moeten leren leven’ en dat er ‘geen genezing’ mogelijk is. Wat gebeurt er vervolgens? Ze voelen zich hopeloos, worden angstiger en hun pijn verergert. Dit is het nocebo-effect: het tegenovergestelde van placebo. Hoe negatiever de diagnose, hoe slechter de patiënt zich voelt. En ironisch genoeg is dit vaak de reden dat hun klachten blijven bestaan.

De weg naar werkelijke genezing

Wat betekent dit voor jou? Het betekent dat je een keuze hebt. Je kunt blijven zoeken naar fysieke oorzaken en behandelingen die keer op keer falen. Of je kunt stoppen met zoeken en beginnen met begrijpen waar je pijn écht vandaan komt.

  • Je rug is niet kapot.
  • Je hoeft geen operatie.
  • Je hoeft geen jarenlange behandelingen.

Wat je wél nodig hebt, is een andere manier van denken. Zodra je dat doet, zal je merken dat je lichaam – net als bij duizenden anderen – zichzelf kan genezen.

Durf jij te stoppen met zoeken naar een fysieke oplossing?